Tips voor het gesprek met de arts over complementaire zorg

Als je besluit om complementaire zorg te proberen voor je kind, is het verstandig om dat met de arts van je kind te bespreken. Noteer vooraf de vorm(en) van complementaire zorg die je overweegt en waarom. Als je zelf al informatie over effectiviteit en veiligheid hebt gevonden, bijvoorbeeld via deze site, neem die dan mee naar het gesprek. Zorg voor een helder en beknopt overzicht. De volgende tips kunnen helpen om het gesprek met de arts goed te laten verlopen:

  1. Wees in het gesprek open over je wensen, behoeften en eventuele twijfels.
  2. Realiseer je dat de meeste artsen geen of weinig directe kennis over complementaire zorg hebben. Je kunt de arts wel vragen om – eventueel samen met jou – uit te zoeken wat er bekend is over de effectiviteit en veiligheid van je gewenste complementaire methode bij de klacht waarvoor je het zou willen zetten.
  3. Als je al een complementaire behandelaar hebt ingeschakeld voor je kind, geef diens contactgegevens dan door aan de behandelend arts. Stel je er prijs op dat de arts en complementair behandelaar regelmatig overleggen over de behandeling van je kind? Geef dit dan bij allebei duidelijk aan. Als je geen gehoor krijgt bij de behandelend arts over de inzet van complementaire zorg, blijf dan open over je wensen. Bespreek in elk geval nogmaals de reden waarom je complementaire zorg wilt gebruiken. Kent de arts misschien een goede andere reguliere of een andere complementaire interventie voor deze klacht of bijwerking?
  4. Als je medische gegevens invult over je kind, vermeld dan altijd de vorm van complementaire zorg die je kind gebruikt of gebruikt heeft. Geef ook aan als je overweegt complementaire zorg in te zetten, en waarom.
  5. Mocht je er onverhoopt niet uitkomen met de arts, vraag dan eventueel advies bij de VOKK.