Wat is complementaire zorg

Mindfulness, hypnotherapie, yoga, vitaminen, supplementen, reiki, massage, acupunctuur. Dit zijn allemaal voorbeelden van complementaire zorg, die steeds vaker gebruikt worden. Complementair betekent aanvullend. Patiënten kiezen er vooral op eigen initiatief voor, maar steeds vaker bieden ook ziekenhuizen het aan als aanvulling op de gangbare zorg: hypnotherapie bij buikklachten, muziek bij operaties, mindfulness bij depressie. Meestal gebeurt dit als ondersteuning bij de behandeling, om bijvoorbeeld klachten als pijn, angst, vermoeidheid en onrust te verminderen of om de kwaliteit van leven te verbeteren. Tegenwoordig kom je daarom wel de term ‘integrative medicine‘ tegen, die aangeeft dat complementaire zorg meer geïntegreerd is in de behandeling.

De meeste vormen van complementaire zorg zijn gebaseerd op traditionele behandelwijzen, vaak uit andere culturen. Zo komt acupunctuur uit de traditionele Chinese geneeskunde en mindfulness is geworteld in het Tibetaans boeddhisme. Ze zijn gebaseerd op een holistische visie en begrippen als balans, veerkracht en zelfhelend vermogen worden belangrijk gevonden. Kijk voor een overzicht van complementaire zorgvormen hier.

Sommige complementaire zorginterventies kun je als ouder zelf toepassen. Denk aan voedingssupplementen, kruiden, mindfulness, ontspanningsoefeningen. Andere vormen van complementaire zorg kunnen alleen onder begeleiding van een arts of therapeut uitgevoerd worden, zoals acupunctuur of osteopathie. In alle gevallen is het belangrijk dat je het gebruik van complementaire zorg met je arts bespreekt.