Er zijn veel verschillende vormen van complementaire zorg. Ze zijn lang niet allemaal voldoende onderzocht om betrouwbare uitspraken te doen over hun effectiviteit en/of veiligheid. Van de meeste complementaire interventies uit de groepen van mind-body methoden, energetische methoden en lichaamsgerichte methoden zijn geen nadelige effecten of bijwerkingen beschreven in wetenschappelijke literatuur.
Van sommige complementaire methoden, met name uit de groep van natuurlijke middelen zoals kruiden en supplementen, is echter aangetoond dat ze onveilig kunnen zijn in combinatie met een reguliere behandeling. Zo is van Sint-Janskruid (dat gebruikt kan worden bij somberheid) bekend dat het de effecten van chemotherapie vermindert. En grapefruit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat enzymen in de lever tijdelijk minder goed werken. Dat heeft als gevolg dat kankermedicijnen minder goed afgebroken kunnen worden en de medicijnspiegel in het bloed stijgt.
Op deze website vind je betrouwbare informatie over veiligheid en effectiviteit van vijf soorten complementaire zorginterventies die ouders inzetten om pijn te bestrijden voor, tijdens of na een oncologische behandeling van hun kind. Die vind je bij Complementaire zorg en pijn. Van veel andere complementaire zorginterventies is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten en risico’s om betrouwbare conclusies te trekken. Overweeg je een complementair zorgmiddel in te zetten voor je kind? Bespreek dit altijd met de behandelend arts van je kind, en meld hem of haar ook welke complementaire middelen of behandelingen je kind al krijgt.