Massage

Wat is het?

Bij massage geeft de therapeut of verpleegkundige zachte druk op het lichaam van je kind door systematisch over de huid te wrijven, te strijken of de huid te kneden. Meestal is massage bedoeld ter ontspanning. Het kan met of zonder massageolie worden gegeven. Kinderen met kanker krijgen vooral eenvoudige massagemethoden: hand- en voetmassage, massage van nek en schouders, of acupressuur (van acupunctuur afgeleide drukpuntmassage).

Wanneer en bij wie werkt het?

Er zijn aanwijzingen dat het kan zorgen voor minder pijnmedicatie bij ingrepen (zoals verschillende soorten puncties) en dat het helpt bij misselijkheid en moeheid. De ervaring in de praktijk leert dat het ook pijn aan botten en spieren als gevolg van de kankerbehandeling kan verlichten. Angst en stress die met pijn samenhangen kunnen afnemen en het kan een fijne beloning zijn na de inspanning van bewegingstherapie. Daarnaast kan massage gegeven worden bij angst, depressie, en slaapproblemen. Kinderen voelen zich er vaak prettiger door.

Massage kan in elke fase van de behandeling gegeven worden, voor alle leeftijden. Niet alle jonge kinderen willen overigens massage. En als ze het willen, dan vaak liever van hun ouders dan van een verpleegkundige of massagetherapeut. Ouders kunnen vrij eenvoudig leren om zelf massage aan hun kind te geven.

Als je als ouder zelf ook massage krijgt, kan het helpen je minder angstig te voelen rond de ziekte van je kind.
Lees meer over het literatuuronderzoek over massage.
Lees meer over de ervaringen van experts met massage.

Is het veilig?

Massage is in beginsel veilig, tenzij het gegeven wordt op beschadigde huid, op en rond wonden, bij lymfoedeem en rond de tumor. Wanneer als gevolg van chemobehandelingen de bloedstolling minder is (minder bloedplaatjes), zou massage meer risico kunnen geven op bloedingen. Laat je voorlichten door een deskundige voordat je zelf met massage aan de slag gaat.

Hoe kun je het toepassen?

Massage kan op meerdere manieren worden gegeven:

  • door fysiotherapeuten of verpleegkundigen in het ziekenhuis;
  • door massagetherapeuten, meestal buiten het ziekenhuis;
  • door jou, na instructie door bijvoorbeeld verpleegkundige of massagetherapeut.